T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANAKKALE / GELİBOLU - Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

PROGRAMIN HEDEFLERİ

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü, çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi çalışmalarının sürdürülmesi bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını arttırmıştır. Bu nedenlerle program çocuk gelişimi ve eğitimi alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;

1. Erken Çocukluk Eğitimi,

2. Özel Eğitim dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Okulumuz Erken Çocukluk Eğitimi Dalında eğitim vermektedir.

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Çocuklar yaşamın ve toplumun umut kaynağıdır. Bugünleri yarına taşıyacak olan çocuklarımızın eğitimi toplumumuzun geleceği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, tüm toplumlar için eğitimin başlangıç noktasını oluşturur. Yapılan bilimsel araştırmalar, 0-6 yaş arasında eğitim almayanların zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimlerinin eksik kaldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çocukların okuldaki başarılarının ve eğitim hayatını sürdürme oranlarının düşük olduğu ispatlanmıştır.

 

Uzmanlar, başta anne-baba olmak üzere çocuğun yakın çevresinin bilinçlendirilmesiyle bu olumsuz koşulların aşılabileceğini belirtir. Çocuk gelişimi ve eğitimi bu konuda kaynak niteliğinde bir alandır. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı; farklı yaş gruplarındaki çocuklara bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması ile ilgilenir. Çocukların fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini desteklemeyi amaçlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi gerektiren bu alanda özel eğitime muhtaç çocukların gelişimleriyle ilgili çalışmalar da yapılır. Çocuk gelişimi ve eğitimi; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik ve sanat etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerin uygulanmasını içeren keyifli bir alandır. 

 

Bu alanda öğrenciye;

· Erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişimsel özellikleri, erken çocukluk ve özel eğitim kurum ve özellikleri, genital sistem-döllenme, gebelik, doğum, yenidoğanın özellikleri, lohusalık ve emziklilik dönemi, çocuk hastalıkları, çocuklarda sık görülen şikâyetler, ruh sağlığı, duygu davranış bozuklukları, çocukları tanıma teknikleri, çocuk hakları, çocuk dostu ortamlar, ihmal ve istismar, dramatik etkinlikler,

· Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma gibi yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Bu hedefler doğrultusunda öğrencilerimizde gerçekleştirmeyi planladığımız kazanımlar şunlardır:

· Özel eğitim, yetersizlik türlerini ve kaynaştırma eğitimini açıklar.

· Yetersizlik türlerine göre kaynaştırma eğitimini destekleyen uygun araç gereçler seçerek etkinliklerin gerçekleştirilmesinde yardımcı olur.

· Öğrenme merkezlerini hazırlamaya yardımcı olur.

· Aylık plan, etkinlik planı ve günlük eğitim akışı içerisinde kullanılabilecek etkinlikleri hazırlar ve uygular.

 · 0-1 ve 1-6 yaş çocukları için öz bakım becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar hazırlar. · 0-36 ve 37-72 ay çocuklarının gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncaklar hazırlar.

 · Yüz-vücut boyama ve animasyon çalışmalarında gerekli kostüm ve aksesuarları hazırlar.

 · Çocuklarla etkili iletişim kurar.

PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Program dört yıl olarak tasarlanmış, 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise ortak dersler ile dallara özel derslerin okutulması planlanmıştır. Öğrencilerimiz alan eğitimine 10. sınıfta başlar ve bu sınıfın sonunda dal seçimi yaparak 11 ve 12. sınıfta dal eğitimine devam eder.

Öğrencilerimiz 12.sınıfta haftanın 3 günü ilçemiz anaokulu ve anasınıflarında staj çalışması yaparlar. İşletmelerde mesleki eğitim dersinin (staj çalışması)  içeriği her dal için dalın gerektirdiği bilgi ve becerilerin tamamını kapsayan, ağırlıklı olarak iş, proje, deney ve hizmetin yapılması ve uygulamasını gerektiren öğrenme kazanımları dikkate alınarak alan öğretmenler kurulu tarafından hazırlanır.

Staj; öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, okulda olmayan tesis, araç gereci tanıyarak gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla yaptırılır. Staj programının içeriği; ilgili sınıf /sınıflara ait kazanımlar esas alınarak temrin, iş, proje, deney veya hizmetin uygulanmasını sağlayacak şekilde alan öğretmenler kurulu tarafından hazırlanır. Öğrenci başarısı belirlenirken çerçeve öğretim programında yer alan derslerin ve modüllerin öğrenme kazanımlarını yoklayan ölçme araçları geliştirilir ve değerlendirme yapılır.

 

 

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir.

MEZUNİYET SONRASI

Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları bünyesinde yer alan anasınıfları ile resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı gibi erken çocukluk eğitim kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde ve çocuk kulüplerinde çalışabilirler.

Alandan mezun olan öğrencilerimizin tercih edebilecekleri lisans programları, bu programların hangi puan türünden öğrenci aldığı, soruların derslere göre ağırlıklarını gösteren tablo aşağıya çıkarılmıştır.

Puan türü

Tükçe

Sosyal Bilimler

Temel Matematik

Fen Bilimleri

Tercih Edilecek Bölüm

YGS-4

%30

%40

%20

%10

*Görme Engelliler Öğretmenliği

*İşitme Engelliler Öğretmenliği

*Özel Eğitim Öğretmenliği

*Zihin Engelliler Öğretmenliği

YGS-5

%37

%20

%33

%10

*Okul Öncesi Öğretmenliği

*Çocuk Gelişimi (YO)

*Sosyal Hizmetler (YO)

YGS-6

%33

%10

%37

%20

Üstün Zekalılar Öğretmenliği

 

 .

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.10.2015 - Güncelleme: 04.03.2016 10:28 - Görüntülenme: 3461
  Beğen | 0  kişi beğendi