T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANAKKALE / GELİBOLU - Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALANIN TANIMI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya y öncelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI:Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

MUTFAK ELEMANI- AŞÇILIK

Tanımı:Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya  öncelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan, 
Bedence güçlü ve sağlıklı, 
Tat ve koku alma duyumları gelişmiş, 
Temiz, titiz, sorumlu, 
Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, 
Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir. 
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı y önetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. 
Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir. 
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. 
Çeşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler.

SERVİS ELEMANI

Tanımı:Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya y öncelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, 
Dışa d önük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, 
Güler yüzlü, saygılı, 
Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, 
Görgü ve protokol kurallarını bilen, 
Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır. 

İSTİHDAM ALANLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/ meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
Pastanelerde,
Kurum mutfaklarında,
Kafeterya, bar ve restoranlarda,
Yemek fabrikalarında,
Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde 
Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda çalışabilirler.

EĞİTİM SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe y öncelik olarak öğrenci;

Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlilikleri kazanabilecektir.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Okulda, ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak, mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin; fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekleri, kişisel özellikleri, vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla yiyecek içecek müdürü hatta otel genel müdürlüğüne kadar yükselebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.10.2015 - Güncelleme: 12.12.2015 21:37 - Görüntülenme: 2464
  Beğen | 1  kişi beğendi